PUT OD 6.000 KILOMETARA01.02.2022. 18:44

PUT OD 6.000 KILOMETARA

ŽIVOTNA I POSLOVNA AVANTURA
PUT OD 6.000 KILOMETARA BUZEĆANA VLATKA MRVOŠA: Abarthom će 18 dana putovati od Istre do Emirata

 31.01.2022 20:37 | Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO, GLAS ISTRE

Mrvoš na put svojim Abarthom 595 Competizione kreće 23. travnja, dolazak u Dubai, gdje će ga dočekati članovi Abarth Cluba Dubai, planira 11. svibnja, a u Abu Dhabi dan, dva kasnije. Uključujući putovanje i boravak na tlu Ujedinjenih Arapskih Emirata, neobičan poduhvat trajat će ukupno tridesetak dana.

Najlakše je u Dubai otputovati avionom. Nešto više od pet sati leta udaljen je od Zagreba, isto toliko od Venecije, ali zašto bi bilo jednostavno kad može biti komplicirano. Buzećan Vlatko Mrvoš, vlasnik agencije za nekretnine kojeg s Ujedinjenim Arapskim Emiratima vežu dugogodišnje poslovne veze, u dva najveća po veličini Emirata, Dubai i Abu Dhabi, ovog će proljeća iz Buzeta krenuti automobilom i tijekom 18 dana prijeći više od 6.000 kilometara.

Abarth 595 Competizione spreman je za put. Oslikan je zastavicama zemalja koje su na trasi puta, a ispod njih ispisana su imena gradova. U izradi su i zastavice koje će se vijoriti na autu, s jedne strane Buzeta i Hrvatske, a s druge strane države u kojoj će Mrvoš trenutno boraviti.

- Cilj poduhvata promocija je moje agencije Proagent koja uspješno posluje i na području Dubaija i Abu Dhabija te naravno, Buzeta i Hrvatske, ali i upoznavanje povijesti i kulture gradova kroz koje ću proći. Želim poslati poruku da nismo udaljeni jedni od drugih kao što mislimo da jesmo, što je ujedno i slogan projekta "We are not that far from each other as we think", kaže Mrvoš.

Brojni susreti

Tijekom svog proputovanja, dogovorio je susrete s kolegama iz sektora nekretnina, predstavnicima gradova, turističkih zajednica, veleposlanstva i konzulata Republike Hrvatske u državama kroz koje prolazi i drugima kojima se ovaj poduhvat čini zanimljivim.

Na put kreće 23. travnja, dolazak u Dubai, gdje će ga dočekati članovi Abarth Cluba Dubai, planiran je za 11. svibnja, a u Abu Dhabi dan, dva kasnije. Svih tih tridesetak dana koliko će provesti na putu i na tlu Ujedinjenih Arapskih Emirata popratiti će s puno fotografija, video materijala i marketinških aktivnosti, a zbog atraktivnosti auta i hrvatske registarske oznake, smatra kako putovanje neće ostati nezamijećeno ni u medijima. Podržali su ga Happines Dental Clinic iz Dubaija, Brand New World, LeKroy, logistička kompanija Exspress Global koja će auto iz Dubaija prevesti u Rijeku, a javljaju se i drugi zainteresirani sponzori koji žele biti dio te priče koja će se, nada se Mrvoš, trajno zabilježiti u knjizi i na filmu. Glas Istre je medijski pokrovitelj.

- Zašto autom? Pa jedini krivac za to je supruga Željana koja zazire od aviona. Negdje u ovo doba prošle godine na pitanje da li će letjeti sa mnom u Dubai, odgovorila je da će putovati samo s autom. Misleći valjda da je to nemoguća misija. Tada nije niti slutila kakvu mi je ideju dala. Istog trena krenuo sam u planiranje cestovne rute do Dubaija i otkrio da to nije nemoguće. Doduše ona će ostati kod kuće, ali će mi suvozač biti prijatelj iz Kopra. Google maps izbacio je nekoliko mogućih ruta, a jedna od njih je ruta preko Irana do Perzijskog zaljeva i dalje do Dubaija i Abu Dhabija. Naši bivši i sadašnji diplomati koje sam kontaktirao jednoglasno su podržali rutu preko Irana jer u svim državama kroz koje planiram proći, Hrvatska ima diplomatska predstavništva. Kao dodatni razlog je sam Iran, kolijevka civilizacije, o kojem su mi svi koji su tamo bili ili živjeli, prenijeli samo pozitivna iskustva i rekli da to jednostavno moram vidjeti, priča Mrvoš.

Putovanje je prvotno planirao za rujan prošle godine, s time da je dolazak u Dubai bio tempiran u vrijeme otvaranja svjetskog sajma EXPO2020, ali ga je zbog problema s covid epidemijom morao odgoditi. Na put iz rodnog Buzeta sada kreće u novom, ovogodišnjem travanjskom terminu. Prva stanica je Zagreb gdje će ga dočekati kolege i prijatelji te članovi iz Abarth Kluba Hrvatska s kojima će proći krug po Zagrebu i nastaviti put Beograda gdje je prvo noćenje. Drugi dan slijedi Niš, pa zatim Skoplje, Solun, Aleksandropoli, Istanbul, Amasya, Erzurum, Tabriz, Teheran, Isfahan, Širaz, Bandar Abbas, Bandar Lengeh iz kojega trajektom prelazi Perzijski zaljev i dolazi u Dubai odnosno Abu Dhabi. Mrvoš je, kaže, zahvalan na podršci Mohammadu Rezi Fatehu iz agencije Perzepolis koji je organizirao stručne vodiče po Iranu, Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, hrvatskom Veleposlanstvu u Iranu, konzulatima u Istanbulu i Dubaiju, te ambasadama Irana, Turske i Srbije u Hrvatskoj i Ambasadi Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Petogodišnja suradnja

Ambiciozni vlasnik buzetskog Proagenta, prvi je puta iz Buzeta za Dubai otputovao 2017. godine na poziv prijatelja iz Istre, tada zaposlenog u Dubaiju. Spojio je ugodno s korisnim i dva dana turističkog posjeta odvojio za obilazak srodnih agencija i prezentaciju svojih usluga. U to su vrijeme cijene u Dubaiju bile dosta visoke te u Europi nije bilo puno kupaca, no svejedno je nekretnine uvrstio u ponudu kao jedini na području Hrvatske. Dvije godine kasnije sklopio je prvi ekskluzivni ugovor o posredovanju za prodaju luksuznih stanova Tonino Lamborghini Residences Dubai za područje Europe.

- Cilj je bio postati centralno mjesto za investitore iz Europe koji žele ulagati u nekretnine na području Dubaija i Abu Dhabija, pa smo intenzivirali prisutnost na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata sa širokom ponudom nekretnina koje imaju tvrtke za razvoj, izgradnju i upravljanje nekretninama: EMAAR, MERAAS, SOBHA, DAMAC PROPERTIES i ALDAR PROPERTIES. Pokrili smo cijelo područje nekretnina, počevši od korištenih stanova po cijeni od 100.000 eura do onih luksuznih s pogledom na Burj Kalifu, Burj Al Arab te vila i stanova na poznatoj "palmi", plutajućih vila s cijenom od pet milijuna eura pa do vila i luksuznih stanova u Abu Dhabiju, nabrojat će Mrvoš.

Kod prezentacije mogućnosti ulaganja u nekretnine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mrvoš kaže kako mu često postavljaju pitanje "zašto su cijene tamo tako niske?". Odgovor je uvijek isti. Cijene tamo nisu niske, već su cijene u Hrvatskoj toliko narasle da su gotovo jednake pa čak i više. Pred samo desetak godina, Dubai i Abu Dhabi bile su destinacije koje su se činile toliko daleko i nedostižno, po udaljenosti i cijenama, te je malo tko tada pomišljao na ulaganje u te gradove. Danas su Zagreb, u gradskom centru, Rovinj, pa i Rijeka uključujući obalu, po cijenama stanova sustigli pa i prestigli Dubai i Abu Dhabi.

Nedavno su stanovi u Novigradu prodani po cijeni od 4.800 do 5.400 eura po četvornom metru. Zagreb je već na 5.000, 6.000 pa i 7.000 eura što je za hrvatski standard jako puno, ali i uspoređujući se s destinacijom u Dubaiju dolazi se do zaključka, ističe Mrvoš, da smo u Hrvatskoj sustigli, a neki gradovi i prestigli cijene nekretnina u samom Dubaiju i Abu Dhabiju, što je do prije četiri pet godina unatrag bilo nezamislivo. Cijena novog jednosobnog stana u Abu Dhabiju, projektu Water's Edge na otoku Yas, površine 65 četvorna metra je oko 210.000 eura, što je 3.200 eura po kvadratu, a u Dubai Hillsu za 69 četvorna metra treba izdvojiti 270.000 eura, što je 3.950 eura po kvadratu. Cijena opravdava ne samo stan, nego poziciju na kojoj se nalazi, sve u okruženju je na nivou pet zvjezdica. Interes kupaca postoji zbog primamljivih otplatnih planova.
Nekretnina plus viza

- Ima hrvatskih državljana koji su već kupili stan u Dubaiju, jer je držanje novaca u bankama neisplativo pa je cilj, kaže Mrvoš, zarađeni novac svake godine negdje investirati. Motiv je dobro ulaganje. Godišnji prihod od iznajmljivanja je od 6 do 10 posto neto od vrijednosti nekretnine, a prednost je što nema poreza na prihod od zakupa. Tako Aldar Properties svojim kupcima u Water's Edge projektu prve tri godine jamči povrat od 6 posto neto godišnje. Znači da je za deset do petnaest godina moguće imati nekretninu koja je sama sebe isplatila. Tko u Dubaiju kupi nekretninu u vrijednost većoj od 180.000 eura, u Abu Dhabiju 480.000 eura, može aplicirati za dobivanje boravišne vize na rok od tri godine, koja se nakon isteka produljuje. Ta je pogodnost privukla mnoge kupce iz cijelog svijeta pa tako i iz Hrvatske, ali i okruženja, Italije, Austrije, Srbije...

- Kad to usporedimo s hrvatskom regulativom, sam se po sebi nameće zaključak što bi kod nas trebalo promijeniti da imamo više stranih ulagača izvan područja EU-a, reći će Mrvoš i dodati da je njegova agencija sa sjedištem u Buzetu i podružnicom u Zagrebu, možda jedina u ovom dijelu Europe koja ima takvu ponudu nekretnina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i koja je intenzivno prisutna na tom tržištu. Zbog toga četiri do pet puta godišnje putuje s zainteresiranim kupcima i pokazuje im nekretnine. Njegovi klijenti prilikom kupnje novih nekretnina u Dubaiju i Abu Dhabiju ne plaćaju posredničku naknadu. U Proagentu im uz to prate kompletan proces od razgleda nekretnine, rezervacije, kupnje pa do njenog iznajmljivanja.

- Kupci stanova žele disperziju rizika ulaganja, već imaju dvije, tri nekretnine u Hrvatskoj i žele višak kapitala investirati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima jer štednja u banci nije poticajna, novac ima svoju svrhu ako stvara dodanu vrijednost, a tamo je stvara. Tamo su porezne olakšice, nema poreza na iznajmljivanje, odnosno na prihod. Kupnjom nekretnine dobiva se vrhunski life style u cjelogodišnjoj destinaciji gdje se i preko zime može uživati u ljetnom ugođaju. Pored toga, redovne direktne avionske linije iz Zagreba, Beograda, Ljubljane i Venecije, svega nešto više od pet sati leta, cijena povratne karte od oko 400 eura, dodatan su poticaj za investiranje u nekretnine koje se mogu koristiti za boravak, ili po potrebi iznajmljivati i tako ostvarivati prihode, zaključit će Mrvoš.

Više novosti

GOSTOPRIMSTVO IRANACA NADMAŠILO JE SVA MOJA OČEKIVANJA

GOSTOPRIMSTVO IRANACA NADMAŠILO...21.02.2024. 10:53

ZAGREB JE PRESTIGAO DUBAI

ZAGREB JE PRESTIGAO DUBAI03.01.2024. 14:57

DAN OTVORENIH VRATA, BEOGRAD 12. OKTOBRA '23.

DAN OTVORENIH VRATA,...03.10.2023. 14:05

PROAGENT PIŠE NOVU STRANICU POSLOVNOG USPJEHA

PROAGENT PIŠE NOVU...17.09.2023. 00:32

UAE, DRŽAVA OTVORENA ZA SVE, DUBAI MOJ GRAD

UAE, DRŽAVA OTVORENA ZA SVE, DUBAI MOJ GRAD11.09.2023. 21:21

DAN OTVORENIH VRATA, DUBAI & ABU DHABI

DAN OTVORENIH VRATA, DUBAI & ABU DHABI23.08.2023. 17:59

KUPNJA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA KAO KUPNJA KINDER JAJA

KUPNJA GRAĐEVINSKOG...19.08.2023. 16:21

OVLAŠTENI SUDSKI PROCJENITELJI GUMICOM OBRISANI

OVLAŠTENI SUDSKI...15.08.2023. 15:08

DOSTA JE ŠTRAJKA, BEZ RADA NEMA NAPRETKA

DOSTA JE ŠTRAJKA, BEZ RADA NEMA NAPRETKA10.07.2023. 12:05

PROAGENT-ovih 20 GODINA

PROAGENT-ovih 20 GODINA26.01.2023. 21:07

JEDINI NEOTKRIVENI DRAGULJ ISTRE JE ĆIĆARIJA

JEDINI NEOTKRIVENI DRAGULJ...09.12.2022. 23:58

DUBAI, JUMEIRAH BEACH, KEMPINSKI FLOATING PALACE

DUBAI, JUMEIRAH BEACH,...25.10.2022. 19:49

OGLAS ZA POSAO - AGENT ZA NEKRETNINE

OGLAS ZA POSAO - AGENT ZA NEKRETNINE29.09.2022. 13:23

KAKO RIJEŠITI STAMBENO PITANJE U HRVATSKOJ?

KAKO RIJEŠITI STAMBENO PITANJE U HRVATSKOJ?04.08.2022. 00:43

KRAJ FANTASTIČNOG PUTOVANJA OD HRVATSKE DO EMIRATA

KRAJ FANTASTIČNOG...07.06.2022. 14:41

AUTOM OD BUZETA DO DUBAIJA

AUTOM OD BUZETA DO DUBAIJA25.05.2022. 01:02

PRIJEM U GENERALNOM KONZULATU RH U ISTANBULU

PRIJEM U GENERALNOM KONZULATU RH U ISTANBULU28.04.2022. 08:15

BUZEĆAN VLATKO MRVOŠ JUČER KRENUO AUTOM U DUBAI.

BUZEĆAN VLATKO MRVOŠ...26.04.2022. 00:40

GOSPODARSKI FORUM DUBAI-CROATIA

GOSPODARSKI FORUM DUBAI-CROATIA30.03.2022. 22:20

VIDEO SPOT U ABU DHABIJU

VIDEO SPOT U ABU DHABIJU01.02.2022. 19:15

PROAGENT I DAMAC SKLOPILI UGOVOR O SURADNJI

PROAGENT I DAMAC SKLOPILI UGOVOR O SURADNJI15.12.2021. 13:55

ZAGREB PRESTIGAO DUBAI I ABU DHABI

ZAGREB PRESTIGAO DUBAI I ABU DHABI18.11.2021. 23:45

VAL INVESTIRANJA

VAL INVESTIRANJA24.06.2021. 21:51

PROAGENT STIGAO U ZAGREB

PROAGENT STIGAO U ZAGREB24.06.2021. 21:44

ALDAR I PROAGENT DOGOVORILI SURADNJU

ALDAR I PROAGENT DOGOVORILI SURADNJU10.06.2021. 00:36

PODUZETNIK IZ BUZETA PISAO HRVATSKOJ VLADI

PODUZETNIK IZ BUZETA PISAO HRVATSKOJ VLADI04.04.2021. 23:25

TRŽIŠTE NEKRETNINA U DUBAIJU

TRŽIŠTE NEKRETNINA U DUBAIJU03.04.2021. 22:21

MISLI LOKALNO DJELUJ GLOBALNO

MISLI LOKALNO DJELUJ GLOBALNO21.03.2021. 17:56

PISMO VLADI REPUBLIKE HRVATSKE

PISMO VLADI REPUBLIKE HRVATSKE15.09.2020. 01:16

ISTRA, COVID-19 I NEKRETNINE

ISTRA, COVID-19 I NEKRETNINE05.08.2020. 13:39

OD 4. 5. 2020. OTVOREN URED

OD 4. 5. 2020. OTVOREN URED27.04.2020. 17:37

OČEKUJE LI SE PAD CIJENA NEKRETNINA?

OČEKUJE LI SE PAD CIJENA NEKRETNINA?10.04.2020. 02:08

PROMET NEKRETNINAMA GOTOVO NA NULI

PROMET NEKRETNINAMA GOTOVO NA NULI27.03.2020. 20:55

ZBOG KORONAVIRUSA ZATVOREN URED

ZBOG KORONAVIRUSA ZATVOREN URED13.03.2020. 23:52

NOVA I JOŠ RAZNOVRSNIJA PONUDA NEKRETNINA U DUBAIJU

NOVA I JOŠ RAZNOVRSNIJA...18.01.2020. 15:49

PROAGENT na PromoArh-u

PROAGENT na PromoArh-u24.09.2019. 17:12

U ISTRI LANI DESET POSTOTNI PAD TRANSAKCIJA U POSLOVANJU NEKRETNINAMA

U ISTRI LANI DESET POSTOTNI...19.08.2019. 12:39

TREBA LI NAM MANJI PDV U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU?

TREBA LI NAM MANJI PDV U...06.07.2019. 19:52

PREVENTIVNO, EDUKATIVNO, REPRESIVNO

PREVENTIVNO, EDUKATIVNO, REPRESIVNO20.05.2019. 00:42

U ISTRI 10%-tni PAD TRANSAKCIJA U POSLOVANJU NEKRETNINAMA

U ISTRI 10%-tni PAD...03.05.2019. 13:04

GDJE JE HRVATSKA NA MIPIM-u?

GDJE JE HRVATSKA NA MIPIM-u?19.03.2019. 16:10

PROAGENT NA NAJVEĆEM SAJMU NEKRETNINA, MIPIM

PROAGENT NA NAJVEĆEM...18.02.2019. 20:26

ZAŠTO ULAGATI U DUBAI?

ZAŠTO ULAGATI U DUBAI?26.12.2018. 20:05

PROAGENT-TONINO LAMBORGHINI RESIDENCES DUBAI

PROAGENT-TONINO LAMBORGHINI RESIDENCES DUBAI15.12.2018. 13:01

Na REXPO-U PREZENTIRANI ARHIMOD MODULARNI OBJEKTI I BISKA GOLF RESORT

Na REXPO-U PREZENTIRANI...28.11.2018. 12:42

PROAGENT - ZASTUPNIK ARHIMOD MODULARNIH OBJEKATA

PROAGENT - ZASTUPNIK ARHIMOD...18.11.2018. 18:45

ZAVRŠILA NEW LINK KONFERENCIJA

ZAVRŠILA NEW LINK KONFERENCIJA09.10.2018. 19:54

PROAGENT na New Link konferenciji

PROAGENT na New Link konferenciji01.10.2018. 19:01

NAJVIŠA CIJENA STANA NA PODRUČJU ISTRE JE U...

NAJVIŠA CIJENA STANA...27.09.2018. 19:24

POČELE PRIJAVE ZA SUBVENCIONIRANE STAMBENE KREDITE

POČELE PRIJAVE ZA...03.09.2018. 11:43

PROJEKT U SEMIĆIMA KOD LUPOGLAVA U GLASU ISTRE

PROJEKT U SEMIĆIMA...13.08.2018. 21:16

LEGALIZACIJA - ROK ISTJEČE 30. 6. 2018.

LEGALIZACIJA - ROK ISTJEČE 30. 6. 2018.19.06.2018. 10:40

IZABRANO NOVO VODSTVO STRUKOVNE GRUPE

IZABRANO NOVO VODSTVO STRUKOVNE GRUPE28.04.2018. 08:53

PROAGENT DARUJE SVOJE KLIJENTE

PROAGENT DARUJE SVOJE KLIJENTE15.02.2018. 17:01

PROAGENT NA REXPO-U PREZENTIRAO PROJEKT BISKA GOLF RESORT U ISTRI.

PROAGENT NA REXPO-U PREZENTIRAO...01.12.2017. 00:00

KRENUO ROXANICH PROJEKT U MOTOVUNU

KRENUO ROXANICH PROJEKT U MOTOVUNU13.10.2017. 01:00

PROAGENT-OV DAN OTVORENIH VRATA 2017.

PROAGENT-OV DAN OTVORENIH VRATA 2017.09.10.2017. 01:00

PROAGENT I ZAGREBAČKA BANKA POTPISALI UGOVOR O POSLOVNOJ SURADNJI

PROAGENT I ZAGREBAČKA...20.09.2017. 01:00

PROAGENT-OVE NEKRETNINE I APN SUBVENCIONIRANI STAMBENI KREDIT ZAGREBAČKE BANKE

PROAGENT-OVE NEKRETNINE...01.09.2017. 01:00

ZAVRŠEN PROJEKT REKONSTRUKCIJE KUĆE S BAZENOM

ZAVRŠEN PROJEKT REKONSTRUKCIJE...26.07.2017. 01:00

PROAGENT-OVA PONUDA NEKRETNINA U DUBAIJU

PROAGENT-OVA PONUDA NEKRETNINA U DUBAIJU24.04.2017. 01:00

PRIJAVA POREZA NA PROMET NEKRETNINA U 2017.

PRIJAVA POREZA NA PROMET NEKRETNINA U 2017.27.02.2017. 00:00

PROAGENT NA SAJMU INVESTICIJSKIH PROJEKATA REXPO 2016.

PROAGENT NA SAJMU INVESTICIJSKIH...04.12.2016. 00:00

PROAGENT UREDIO ZAPUŠTENI GRADSKI PROSTOR

PROAGENT UREDIO ZAPUŠTENI GRADSKI PROSTOR14.10.2016. 01:00

PROMO PRIVJESCI IZRAĐENI U SREDNJOJ ŠKOLI BUZET

PROMO PRIVJESCI IZRAĐENI...14.10.2016. 01:00

UMJESTO DA STAVE NOVAC U BANKU, ODLUČILI SU ULOŽITI U HRVATSKU

UMJESTO DA STAVE NOVAC U...07.10.2016. 01:00

Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".