UMJESTO DA STAVE NOVAC U BANKU, ODLUČILI SU ULOŽITI U HRVATSKU07.10.2016. 01:00

UMJESTO DA STAVE NOVAC U BANKU, ODLUČILI SU ULOŽITI U HRVATSKU

Sve više stranaca s drugih kontinenata kupuje kuće za odmor i rentanje u starom gradu Buzetu

Umjesto da stave novac u banku, odlučili su uložiti u Hrvatsku 

Trend kupnje starih kuća unutar starogradskih jezgri, primjetan je zadnjih pet, šest godina. Buzet je za to dobar primjer jer već je treća nekretnina adaptirana, stavljena u funkciju te iz derutnog stanja dovedena na nivo od četiri pa i pet zvjezdica. Dva su investitora iz Južnoafričke Republike, a jedan iz Amerike. Cilj im je bio naći nekretninu za odmor i pored toga ponuditi je za iznajmljivanje na tržištu.

Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Sve je bilo slučajno, neplanirano. Posjetili smo Island i netko je spomenuo Hrvatsku za odmor. Kada smo sletjeli u Zagreb, u info centru na aerodromu predložili su nam Istru. "Možda vam se svidi Rovinj ili Poreč", rekli su nam. Došli smo u Istru noću, prespavali u povijesnoj jezgri Buzeta i na prvi pogled zaljubili se u šarm starog gradića na brdu. Kupili smo stan od 105 četvornih metara površine u staroj kući iz 18. stoljeća, adaptirali ga i namjeravamo ga što više koristiti za obiteljski odmor, a u ostalom dijelu godine iznajmljivati turistima, ispričali su nam gotovo u jednom dahu supružnici Isobel i Theo Calitz. Nimalo čudna investicija kada obitelj Calitz ne bi dolazila iz Cape Towna, drugog najmnogoljudnijeg grada Južnoafričke Republike, čak osam tisuća kilometara udaljenog od Buzeta.  

Ljetna rezidencija

         U Južnoafričkoj Republici nema starina pa im je favorit za "ljetnu rezidenciju" bila Europa, a posebno Njemačka. Nekoliko godina tražili su kuću za odmor u Europi, što stariju, to bolju. U toj potrazi došli su do Hrvatske, u Zagrebu uzeli rent a car vozilo i uputili se u Istru. Bila je noć kada su stigli, padala je kiša, a tražeći na karti najbliži smještaj, prvi im se na putu, posve slučajno našao Buzet i hotel Vela vrata. Kao prednosti odmora u starogradskoj jezgri, Isobel i Theo nabrojat će mir, tišinu i osjećaj sigurnosti, gostoljubivost ljudi koji ih sada već prepoznaju i pozdravljaju na ulici, blizinu priobalja i to što im je Buzet odlična baza za istraživanje Istre, ali i drugih krajeva Hrvatske jer je na raskrižju svih putova.

        - Polako učimo u koje doba godine doći i najviše uživati u Istri jer zimi je sve zatvoreno, a ljeti previše turista, pričaju nam supružnici Calitz koji su sa svime jako zadovoljni. Jedino ističu problem viznog režima. Isobel je dobila vizu na godinu dana, a Theo na jedan mjesec. Nekakav je nesklad kažu, između schengenske vize i vize za Hrvatsku jer kada se iz Južne Afrike dolazi u Europu mora se zatražiti viza u zemlji u koju se slijeće i tu nastaje problem s Hrvatskom koja još nije u schengenu.

- Možemo dobiti vizu u Hrvatskoj, ali onda nemamo vizu za Europu i ne možemo putovati, pojašnjavaju Isobel i Theo.

        Inače, trend kupnje starih kuća unutar starogradskih jezgri, primjetan je zadnjih pet, šest godina. Buzet je za to dobar primjer gdje je već treća nekretnina adaptirana i stavljena u funkciju te iz derutnog stanja dovedena na nivo od četiri pa i pet zvjezdica. Dva su investitora iz Južnoafričke Republike, a jedan iz Amerike. Cilj im je bio naći nekretninu za odmor i pored toga ponuditi je za iznajmljivanje na tržištu.


Povratak kući

         Iz Južnoafričke Republike u kojoj žive zadnjih 26 godina na odmor u Buzet dolaze i Jasminka te Josip Nenad Čakić. Dalmatinka i Slavonac iz Johannesburga kupili su kuću u buzetskoj starogradskoj jezgri, i to je mjesto gdje dolaze kada se vraćaju u Hrvatsku. Oboje su studirali u Zagrebu i 1990. godine trbuhom za kruhom otišli u Južnu Afriku, no srce ih vuče kući.

        - Uvijek smo voljeli Istru, to nas je privlačilo kao ideja i prije osam, devet godina obišli smo šest, sedam različitih nekretnina koje su bile na prodaju. Tražili smo nekakav znak da nam pomogne u odabiru. Kućica u mjestu Semić kod Lupoglava koja nam se svidjela, tog je jutra, kada smo je ponovo išli pogledati, bila sva bijela pod snijegom. Kupili smo ju i u tijeku je adaptacija. Dolazili smo u Buzet dogovarati radove i naknadno se pojavila ideja da kupimo i nekretninu u starom gradu, na kraju niza starogradskih kuća, na Baštionu, uz same gradske bedeme. Iz praktičnih razloga obje nekretnine namijenjene su za iznajmljivanje turistima, priča nam Jasminka.

        Zadnjih deset godina Jasminka ima internetsku stranicu "Pokloni me" preko koje prodaje poklon bonove, iskustva doživljaja, poput leta balonom ili leta paraglajderom s instruktorom. Jasminkin suprug je ortoped.

- U Hrvatskoj nisam mogao dobiti posao i 1990. godine otišli smo u Južnoafričku Republiku, gdje sam posao dobio u roku od 24 sata, odmah stažirao, završio specijalizaciju, doktorirao i imam privatnu praksu, rekao nam je Josip Nenad Čakić.

        Šarmantna kućica Čakićevih na Baštionu proteže se na 65 četvornih metara površine, na tri etaže, a već se nekoliko godina iznajmljuje turistima. Iskustva su dobra, objekt je kategoriziran, ima četiri zvjezdice, popunjenost je dva do tri mjeseca u sezoni, a gosti dolaze iz Njemačke, Austrije, Švedske pa i Amerike. Buzet im je baza za istraživanje Istre, ali i drugih krajeva Hrvatske.


Mirovinski fond

         - Na neki način obje nekretnine, vila s bazenom u Semiću i kuća u starom gradu Buzetu svojevrstan su nam mirovinski fond, mjesto gdje ćemo se skrasiti u mirovini. Povremeno dolaziti ili se u cijelosti preseliti, to tek treba odlučiti. U međuvremenu to je investicija koja bi trebala preko turizma možda ne isplatiti kupnju i adaptaciju, ali barem omogućiti pokrivanje troškova. Umjesto da stavimo novac u banku, odlučili smo uložiti u Hrvatsku, povjerili su nam Čakići.

        Poput obitelji Calitz, Čakići su nam također rekli da imaju jako dobra iskustva u Buzetu. - Svi su jako poslovni, dosta smo brzo uspjeli riješiti svu potrebnu dokumentaciju, dobiti kategorizaciju. Sve od kupnje nekretnina, do njihove adaptacije, održavanja i iznajmljivanja, rješavamo preko buzetske agencije Proagent, rekli su Čakići.

        Upravo je preko Proagenta prvi u starogradskoj jezgri 2009. godine kuću kupio Amerikanac Michael Field.

- Mogao je birati bilo koju destinaciju u svijetu, no odlučio se za Hrvatsku koja mu je ostala u lijepom sjećanju. Uspostavili smo kontakt preko Interneta, osnovao sam mu tvrtku i tek je potom došao u Istru da se upoznamo. Tražili smo nekretnine po cijeloj Istri od Bala do Poreča i Rovinja, a nekretninu u starom gradu Buzetu pustio sam za kraj i pokazala se kao dobitna kombinacija. Michael u Buzet dolazi jednom godišnje desetak dana, a ostali dio godine kuću iznajmljuje. Popunjena je devedesetak dana kroz sezonu i gosti se vraćaju jer su prepoznali šarm starog gradića gdje mogu odmarati i uživati u gastro ponudi, ali obilaziti okolne turističke destinacije od Poreča, Trsta, Plitvica koje su nama možda daleko, ali su strancima blizu, kaže Vlatko Mrvoš, vlasnik agencije Proagent s djelatnošću posredovanje u prodaji nekretnina.


Velik potencijal

 Proagent je s vremenom postala tzv. one-stop shop agencija koja nudi kompletnu uslugu na jednom mjestu; od posredovanja u prodaji nekretnina, organiziranja njihove adaptacije, kategorizacije do iznajmljivanja turističkog smještaja što strancima koji se odluče investirati u ovdašnje nekretnine umnogome olakšava čitav proces kupoprodaje.

        - Potencijali buzetskog starog grada doista su veliki. S hotelom Vela vrata koji je visoko podignuo destinaciju Buzeta, uz nekoliko manjih smještajnih jedinica zajedno čini jednu dobru turističku priču koja bi se mogla zaokružiti adaptacijom praznih prostora u prizemlju zgrada u galerije i trgovine za prodaju suvenira, rakija, vina i drugih autohtonih proizvoda gdje bi gosti mogli potrošiti novac što danas baš nije slučaj, zaključit će Mrvoš. Tim više što Grad Buzet proračunskim sredstvima sufinancira uređenje pročelja i krovišta u starogradskoj jezgri Buzeta, Roča i Huma što je poticaj vlasnicima nekretnina da ih urede i stave u funkciju.

        Theo i Isobel Calitz u svom buzetskom raju od 105 kvadrata


Jasminka i Josip Nenad Čakić         


Smještajni kapaciteti starogradske jezgre

U starom gradu Buzetu otvoren je jedan hotel s 4 zvjezdice kapaciteta 34 kreveta, četiri apartmana s deset kreveta, jedna kuća za odmor s 12 kreveta te jedan B&B objekt (sobe) s 9 kreveta.

         - Veseli to što se otvaraju novi smještajni kapaciteti u starogradskoj jezgri i time poveća turistička ponuda. Osim smještajnih kapaciteta otvorena je i jedna nova suvenirnica, sada su ukupno dvije, a već nekoliko godina radi i galerija te atelijer akademskog slikara Harija Ivančića, ističe stručna suradnica iz Turističke zajednice Buzeta Mila Nežić.

  "Potencijali buzetskog starog grada doista su veliki. S hotelom Vela vrata koji je visoko podignuo destinaciju Buzeta, uz nekoliko manjih smještajnih jedinica zajedno čini jednu dobru turističku priču." Vlatko Mrvoš, vlasnik agencije Proagent.


Izvor, Glas Istre, objavljeno 8.6.2016.

Više novosti

GOSTOPRIMSTVO IRANACA NADMAŠILO JE SVA MOJA OČEKIVANJA

GOSTOPRIMSTVO IRANACA NADMAŠILO...21.02.2024. 10:53

ZAGREB JE PRESTIGAO DUBAI

ZAGREB JE PRESTIGAO DUBAI03.01.2024. 14:57

DAN OTVORENIH VRATA, BEOGRAD 12. OKTOBRA '23.

DAN OTVORENIH VRATA,...03.10.2023. 14:05

PROAGENT PIŠE NOVU STRANICU POSLOVNOG USPJEHA

PROAGENT PIŠE NOVU...17.09.2023. 00:32

UAE, DRŽAVA OTVORENA ZA SVE, DUBAI MOJ GRAD

UAE, DRŽAVA OTVORENA ZA SVE, DUBAI MOJ GRAD11.09.2023. 21:21

DAN OTVORENIH VRATA, DUBAI & ABU DHABI

DAN OTVORENIH VRATA, DUBAI & ABU DHABI23.08.2023. 17:59

KUPNJA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA KAO KUPNJA KINDER JAJA

KUPNJA GRAĐEVINSKOG...19.08.2023. 16:21

OVLAŠTENI SUDSKI PROCJENITELJI GUMICOM OBRISANI

OVLAŠTENI SUDSKI...15.08.2023. 15:08

DOSTA JE ŠTRAJKA, BEZ RADA NEMA NAPRETKA

DOSTA JE ŠTRAJKA, BEZ RADA NEMA NAPRETKA10.07.2023. 12:05

PROAGENT-ovih 20 GODINA

PROAGENT-ovih 20 GODINA26.01.2023. 21:07

JEDINI NEOTKRIVENI DRAGULJ ISTRE JE ĆIĆARIJA

JEDINI NEOTKRIVENI DRAGULJ...09.12.2022. 23:58

DUBAI, JUMEIRAH BEACH, KEMPINSKI FLOATING PALACE

DUBAI, JUMEIRAH BEACH,...25.10.2022. 19:49

OGLAS ZA POSAO - AGENT ZA NEKRETNINE

OGLAS ZA POSAO - AGENT ZA NEKRETNINE29.09.2022. 13:23

KAKO RIJEŠITI STAMBENO PITANJE U HRVATSKOJ?

KAKO RIJEŠITI STAMBENO PITANJE U HRVATSKOJ?04.08.2022. 00:43

KRAJ FANTASTIČNOG PUTOVANJA OD HRVATSKE DO EMIRATA

KRAJ FANTASTIČNOG...07.06.2022. 14:41

AUTOM OD BUZETA DO DUBAIJA

AUTOM OD BUZETA DO DUBAIJA25.05.2022. 01:02

PRIJEM U GENERALNOM KONZULATU RH U ISTANBULU

PRIJEM U GENERALNOM KONZULATU RH U ISTANBULU28.04.2022. 08:15

BUZEĆAN VLATKO MRVOŠ JUČER KRENUO AUTOM U DUBAI.

BUZEĆAN VLATKO MRVOŠ...26.04.2022. 00:40

GOSPODARSKI FORUM DUBAI-CROATIA

GOSPODARSKI FORUM DUBAI-CROATIA30.03.2022. 22:20

VIDEO SPOT U ABU DHABIJU

VIDEO SPOT U ABU DHABIJU01.02.2022. 19:15

PUT OD 6.000 KILOMETARA

PUT OD 6.000 KILOMETARA01.02.2022. 18:44

PROAGENT I DAMAC SKLOPILI UGOVOR O SURADNJI

PROAGENT I DAMAC SKLOPILI UGOVOR O SURADNJI15.12.2021. 13:55

ZAGREB PRESTIGAO DUBAI I ABU DHABI

ZAGREB PRESTIGAO DUBAI I ABU DHABI18.11.2021. 23:45

VAL INVESTIRANJA

VAL INVESTIRANJA24.06.2021. 21:51

PROAGENT STIGAO U ZAGREB

PROAGENT STIGAO U ZAGREB24.06.2021. 21:44

ALDAR I PROAGENT DOGOVORILI SURADNJU

ALDAR I PROAGENT DOGOVORILI SURADNJU10.06.2021. 00:36

PODUZETNIK IZ BUZETA PISAO HRVATSKOJ VLADI

PODUZETNIK IZ BUZETA PISAO HRVATSKOJ VLADI04.04.2021. 23:25

TRŽIŠTE NEKRETNINA U DUBAIJU

TRŽIŠTE NEKRETNINA U DUBAIJU03.04.2021. 22:21

MISLI LOKALNO DJELUJ GLOBALNO

MISLI LOKALNO DJELUJ GLOBALNO21.03.2021. 17:56

PISMO VLADI REPUBLIKE HRVATSKE

PISMO VLADI REPUBLIKE HRVATSKE15.09.2020. 01:16

ISTRA, COVID-19 I NEKRETNINE

ISTRA, COVID-19 I NEKRETNINE05.08.2020. 13:39

OD 4. 5. 2020. OTVOREN URED

OD 4. 5. 2020. OTVOREN URED27.04.2020. 17:37

OČEKUJE LI SE PAD CIJENA NEKRETNINA?

OČEKUJE LI SE PAD CIJENA NEKRETNINA?10.04.2020. 02:08

PROMET NEKRETNINAMA GOTOVO NA NULI

PROMET NEKRETNINAMA GOTOVO NA NULI27.03.2020. 20:55

ZBOG KORONAVIRUSA ZATVOREN URED

ZBOG KORONAVIRUSA ZATVOREN URED13.03.2020. 23:52

NOVA I JOŠ RAZNOVRSNIJA PONUDA NEKRETNINA U DUBAIJU

NOVA I JOŠ RAZNOVRSNIJA...18.01.2020. 15:49

PROAGENT na PromoArh-u

PROAGENT na PromoArh-u24.09.2019. 17:12

U ISTRI LANI DESET POSTOTNI PAD TRANSAKCIJA U POSLOVANJU NEKRETNINAMA

U ISTRI LANI DESET POSTOTNI...19.08.2019. 12:39

TREBA LI NAM MANJI PDV U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU?

TREBA LI NAM MANJI PDV U...06.07.2019. 19:52

PREVENTIVNO, EDUKATIVNO, REPRESIVNO

PREVENTIVNO, EDUKATIVNO, REPRESIVNO20.05.2019. 00:42

U ISTRI 10%-tni PAD TRANSAKCIJA U POSLOVANJU NEKRETNINAMA

U ISTRI 10%-tni PAD...03.05.2019. 13:04

GDJE JE HRVATSKA NA MIPIM-u?

GDJE JE HRVATSKA NA MIPIM-u?19.03.2019. 16:10

PROAGENT NA NAJVEĆEM SAJMU NEKRETNINA, MIPIM

PROAGENT NA NAJVEĆEM...18.02.2019. 20:26

ZAŠTO ULAGATI U DUBAI?

ZAŠTO ULAGATI U DUBAI?26.12.2018. 20:05

PROAGENT-TONINO LAMBORGHINI RESIDENCES DUBAI

PROAGENT-TONINO LAMBORGHINI RESIDENCES DUBAI15.12.2018. 13:01

Na REXPO-U PREZENTIRANI ARHIMOD MODULARNI OBJEKTI I BISKA GOLF RESORT

Na REXPO-U PREZENTIRANI...28.11.2018. 12:42

PROAGENT - ZASTUPNIK ARHIMOD MODULARNIH OBJEKATA

PROAGENT - ZASTUPNIK ARHIMOD...18.11.2018. 18:45

ZAVRŠILA NEW LINK KONFERENCIJA

ZAVRŠILA NEW LINK KONFERENCIJA09.10.2018. 19:54

PROAGENT na New Link konferenciji

PROAGENT na New Link konferenciji01.10.2018. 19:01

NAJVIŠA CIJENA STANA NA PODRUČJU ISTRE JE U...

NAJVIŠA CIJENA STANA...27.09.2018. 19:24

POČELE PRIJAVE ZA SUBVENCIONIRANE STAMBENE KREDITE

POČELE PRIJAVE ZA...03.09.2018. 11:43

PROJEKT U SEMIĆIMA KOD LUPOGLAVA U GLASU ISTRE

PROJEKT U SEMIĆIMA...13.08.2018. 21:16

LEGALIZACIJA - ROK ISTJEČE 30. 6. 2018.

LEGALIZACIJA - ROK ISTJEČE 30. 6. 2018.19.06.2018. 10:40

IZABRANO NOVO VODSTVO STRUKOVNE GRUPE

IZABRANO NOVO VODSTVO STRUKOVNE GRUPE28.04.2018. 08:53

PROAGENT DARUJE SVOJE KLIJENTE

PROAGENT DARUJE SVOJE KLIJENTE15.02.2018. 17:01

PROAGENT NA REXPO-U PREZENTIRAO PROJEKT BISKA GOLF RESORT U ISTRI.

PROAGENT NA REXPO-U PREZENTIRAO...01.12.2017. 00:00

KRENUO ROXANICH PROJEKT U MOTOVUNU

KRENUO ROXANICH PROJEKT U MOTOVUNU13.10.2017. 01:00

PROAGENT-OV DAN OTVORENIH VRATA 2017.

PROAGENT-OV DAN OTVORENIH VRATA 2017.09.10.2017. 01:00

PROAGENT I ZAGREBAČKA BANKA POTPISALI UGOVOR O POSLOVNOJ SURADNJI

PROAGENT I ZAGREBAČKA...20.09.2017. 01:00

PROAGENT-OVE NEKRETNINE I APN SUBVENCIONIRANI STAMBENI KREDIT ZAGREBAČKE BANKE

PROAGENT-OVE NEKRETNINE...01.09.2017. 01:00

ZAVRŠEN PROJEKT REKONSTRUKCIJE KUĆE S BAZENOM

ZAVRŠEN PROJEKT REKONSTRUKCIJE...26.07.2017. 01:00

PROAGENT-OVA PONUDA NEKRETNINA U DUBAIJU

PROAGENT-OVA PONUDA NEKRETNINA U DUBAIJU24.04.2017. 01:00

PRIJAVA POREZA NA PROMET NEKRETNINA U 2017.

PRIJAVA POREZA NA PROMET NEKRETNINA U 2017.27.02.2017. 00:00

PROAGENT NA SAJMU INVESTICIJSKIH PROJEKATA REXPO 2016.

PROAGENT NA SAJMU INVESTICIJSKIH...04.12.2016. 00:00

PROAGENT UREDIO ZAPUŠTENI GRADSKI PROSTOR

PROAGENT UREDIO ZAPUŠTENI GRADSKI PROSTOR14.10.2016. 01:00

PROMO PRIVJESCI IZRAĐENI U SREDNJOJ ŠKOLI BUZET

PROMO PRIVJESCI IZRAĐENI...14.10.2016. 01:00

Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".